21. september 2012Eesti Vegan Selts

Nagu iga teinegi toitumisviis, saab veganlus olla jätkusuutlik ainult siis, kui see varustab keha kõigi vajalike toitainetega ning aitab püsida vaimselt ja füüsiliselt terve. Kuigi hästi planeeritud vegan toidusedel katab kõik vajadused, on huvigruppe, kes püüavad seda kujutada puudulikuna. Seetõttu on mitte ainult veganite endi tervise, vaid ka taimetoitluse kuvandi huvides oluline mitte anda põhjust selliseks arvamuseks. Siia lehtedele on koondatud kõige olulisemad tervisliku ja tasakaalustatud vegantoitumise põhimõtted, mida on vaja teada igaühel, kes soovib kas täielikult taimetoidule üle minna või lihtsalt selle osakaalu oma toidulaual suurendada.

Selleks, et võimalikult paljud inimesed võtaksid omaks kaastundliku toitumisviisi, peab see:

  • Olema tervislik ja varustama keha kõige vajalikuga. Taimse toitumise kohta levitatakse potentsiaalselt väga kahjulikku informatsiooni. Näiteks väidetakse, et veganid ei pea muretsema B12-vitamiini pärast ja B12 allikatena tuuakse muuhulgas välja meretaimed ning pesemata puu- ja köögiviljad. Veganite väiksemat kaltsiumitarbimist õigustatakse sellega, et nende kaltsiumivajadus olevat väiksem, sest nad ei tarbi loomset valku, mis viivat kaltsiumi kehast välja.
  • Olema praktikas lihtsasti teostatav ja realistlik. Liigselt piiravad vegandieedid ei aita kaasa loomade kannatuste vähendamisele ja tekitavad vale ettekujutuse, et veganlus on keeruline, muutes selle väheatraktiivseks. Põhjendamatute lisapiirangute hulka kuulub näiteks (kuum)töödeldud, rasvarikastest või gluteeni sisaldavatest toiduainetest hoidumine ilma kindlaks tehtud (gluteeni)talumatuse või muu tervisehäireta. Selliste piirangute kasulikkus enamiku inimeste jaoks võrreldes tavalise tervisliku ja mitmekülgse taimse toitumisega ei ole tõestatud. Veelgi enam, liialt madala rasvasisaldusega toidu söömine võib olla põhjuseks, miks osad veganid pöörduvad liha ja muu loomse söömise juurde tagasi, arvates, et nad ei saa piisavalt valku, kuid unustades, et tihtipeale on just suur rasvasisaldus see, mis loomseid saadusi taimsetest toiduainetest eristab.

Loe edasi: Taimetoitluse põhitõed