11. august 2019Eesti Vegan Selts

Veganlusega seotud uudised Eestist ja välismaalt

Eesti Vegan Selts

Arvamusfestivali arutelu nüüd järelvaadatav!

Vaata Facebookist laupäeval toimunud seltsi korraldatud arutelu „Kullast kallim – väärtustepõhisest majandusest täna ja tulevikus“. Arutelul on ka viipekeelne tõlge. Arutelu juhtis Siim Vahtrus (SpeakSmart). Osalesid: Aet Kuusik (Feministeerium), Kadri Sikk (Eesti Vegan Selts), Kristiina Raud (Eesti LGBT Ühing) ja Liina Rajaveer (Eesti Inimõiguste Keskus).

Eesti Ekspressis ilmus artikkel veganlusest kui võimsast protestist

Sotsioloog ja Eesti Vegan Seltsi juhatuse liige Kadri Aavik kirjutas Eesti Ekspressis veganlusest ja veganmeestest: “Loobudes kõigest loomsest, esitavad veganid põhimõttelisi küsimusi selle kohta, kuidas me teisi loomi ja meie kõigi ühist elukeskkonda kohtleme. Selles protestis osalevad inimesed – veganid – on aktivistid. Täpsemalt on nad argi- või mikroaktivistid, kes oma igapäevaelu ja -tegevuste kaudu vaidlustavad sotsiaalset normi, mille kohaselt loomade massiline väärkohtlemine ja tapmine on vajalik ja paratamatu osa inimene olemisest, samuti ühiskonna alustala olukorras, kus selleks puudub tegelik vajadus.”

Intervjuu IDA raadios

Seltsi juhatuse liige Kadri Sikk käis IDA raadio saates “Ära kaaguta!” rääkimas feminismi ja veganluse seostest ning erinevate ebaõiglus- ja rõhumisvormide ühisosast. Kuula saadet siit.

Kadri Sikk, Nele Laos, Aet Kuusik

Blogis: Kahest halvast parem: loomanahk ja selle levinumad sünteetilised alternatiivid

Uues tõlkeartiklis vaatleme mõningaid naha tööstuslikku kasutamist puudutavaid eelarvamusi ja võrdleme seda alternatiividega: “Suure tõenäosusega oled veganina saanud halva reaktsiooni osaliseks, kui oled maininud, et su kingad ei ole pärisnahast, sest siis sa ju kannad põhimõtteliselt plastmassi, ning nahk on vähemalt looduslik ja seega keskkonnasõbralikum. Lihtne on uskuda nahaga seotud valearvamusi, eriti kui ka nahatööstus ise selle materjali kohta võltsinfot levitab.” Loe edasi.

Nahatööstus

Retsept: Kukeseenekaste

Koostöös Bioneeriga avaldame neljapäeviti veganretsepte. Vaata uut retsepti siit.

Foto: Helen Puhu

Jälgi meid Instagramis!

Eesti Vegan Seltsi tegemisi saad jälgida ka Instagramis.

Eesti uudised

Persoonilugu veganiga Delfis

Blogija ja tuntud vegan Anett Jakobson rääkis Delfis oma veganteekonnast: “Seejärel nendib Anett, et tegelikult tal on kahju, et veganlusest rääkides keskendutakse alati toidule ja tunnistab ka end selles süüdi olevat. “Suurem osa veganlust kajastavaid artikleid räägivad toitumisest ja nii need inimesed, kes veganlusega kursis ei ole, arvavadki, et veganlus tähendab vaid toidulaua kardinaalset muutumist.” Kuigi tegelikult on sellel palju sügavam tähendus. Elada vägivallatut elu nii suures osas, kui on võimalik. See on ütluse “ela ja lase elada” kõige tõelisem väljendus. Tihti öeldakse seda lauset just veganitele, ilma et nähtaks selles teravat vastuolu — veganid tahavadki, et kõigil elusolenditel oleks õigus elada.” Loe edasi.

Anett Jakobson

Sissevaade Tõekuubikusse

Blogija ja podcasti Eesti Vegan üks saatejuhte Janiš Laende käis vaatamas, et mida kujutab endast Tõekuubiku meeleavaldus ning tegi intervjuu selle ühe eestvedaja Tiiu Lausmaaga: “Teen seda, sest see on aktivismi vorm, kus saad koheselt näha tulemust: kui keegi pöördub kasvõi natuke rohkem veganluse poole on maailm jälle veidi parem. Lisaks annab see hea pildi sellest, millised on inimeste kahtlused ja kõhklused seoses veganiks hakkamisega ning veidi aja pärast märkad, et neid vastuargumente on piiratud kogus ning et nad korduvad pidevalt erinevas vormis. Saad harjutada veganlusest rääkimist ning selle kaudu ka ise paremini aru, miks ikka on hea olla vegan.”

Järgmine Tõekuubik toimub 18. augustil Tallinna Raekoja platsil. Vaata lisainfot.

Aiapidu Tartus

MTÜ Vegan Väljasõit kutsub 17. augustil kõiki veganlusehuvilisi Tartus potluck stiilis aiapeole. Muusikat mängib Melomaanika, meeleolu tõstab Punch! Vaata lisainfot.

Nipid, kuidas ise kodus taimseid väetisi valmistada

Nipiraamatus jagatakse nippe taimsete väetiste valmistamiseks: “Paljud taimed suudavad end ise edukalt seenhaiguste, lehetäide ning teiste omakasupüüdlike ja pealetükkivate olendite eest kaitsta. Tüümian, salvei ja saialill sisaldavad tugevaid eeterlikke õlisid, mispärast käib enamik putukaid neist kaarega mööda. Oblikhapperikas rabarber muudab haigusetekitajate elu keeruliseks, kuid selles võitluses on kõige edukam hoopis küüslauk. Taimede kasuks töötavad ka jõulise kasvuga nõgesed ja varemerohu lehed, varred ning juured.” Loe lähemalt.

Tüümian. Foto: Nadia Lindsay

Halvad uudised: Eestis on lihatarbimine suurenenud

Statistikaamet tegi ülevaate lihatarbimisest Eestis: “Lihatarbimine on Eestis suurenenud. 2018. aastal söödi Eestis 115 000 tonni liha, mis on 11% rohkem kui sellele eelnenud aastal. Kõige rohkem on suurenenud linnuliha tarbimine, mida süüakse aastas inimese kohta 31,2 kilogrammi. Kõige rohkem söövad Eesti inimesed aga sealiha. Möödunud aastal tarbiti kokku 56 500 tonni sealiha ehk ühe inimese kohta 42,8 kilogrammi aastas. Veiseliha jõuab meie toidulauale järjest sagedamini. Viimasel viiel aastal on selle tarbimine olnud tõusuteel. 2018. aastal söödi veiseliha ühe inimese kohta 10 kilogrammi. Lamba- ja kitseliha söödi ka 2018. aastal alla ühe kilogrammi inimese kohta.”

Välismaa uudised

Soomes läheb liha maksu alla?

“Soomlased söövad keskmiselt liha ligi 80 kilo aastas. Liha söömise vähendamine pole lihtne, kuna sel on tähtis koht Soome toidukultuuris. Lihast on lühikese ajaga saanud osa päevasest toiduvalikust. Veel 1960ndatel aastatel sõid soomlased alla 40 kilo liha aastas. Liha on olnud heaolu ja rikkuse sümbol. See on rahvusvaheline ilming – kui heaolu kasvab, siis liha söömine suureneb. Asjatundjate väitel ei ole tagasiminek 1960ndatesse aastatesse võimalik. Ainus võimalus on pakkuda tarbijatele muid alternatiive. Viimastel aastatel on kauplustesse jõudnud uues taimsed tooted, millega saab korvata liha söömist.” Loe lähemalt.

Saksamaa rohelised tegid ettepaneku tõsta lihatoodete käibemaksu

“Ostendorffi sõnul toetab ta liha puhul madalamast käibemaksust loobumist ja saadava tulu suunamist loomakaitsesse. Ta lisas, et tema sõnul pole mingit loogikat selles, et lihatoodete käibemaks on seitse protsenti ja näiteks kaerahelbepiima oma 19 protsenti,” vahendab ERR.

Novaator vahendas uurimus taimsest toidust

“Mõnedes ringkondades on juurdunud veendumus, et lihas on midagi maagilist, mis muudab selle asendamatuks. Meie töös see kinnitust ei leidnud. Seega loodan, et teemapüstitus ja toodud põhjendused seavad kahtluse alla tavatarkuse, mille põhjal teevad inimesed oma toitumist puudutavaid otsuseid,” lisas Eshel.” Loe edasi.

Taimetoidul olevad mehed on viljakamad

Hiljutisest Harvardi ülikooli uuringust selgus, et tavapärane “läänemaailma dieet”, kus tarbitakse liiga palju liha ja piimatooteid, võib olla seemnerakkude tootmisele kahjulik.

Tunne ajalugu!

Tuntud inglise loomaõiguslane Roger Yeats tutvustab lugejatele veganluse ajalugu ning inimesi, kes lõid 1940-ndatel aastatel The Vegan Society ja võtsid kasutusele sõna “vegan”. Loe lähemalt.

The Vegan Society asutaja Donald Watson

Liitu Eesti Vegan Seltsi meililistiga
Toeta Eesti Vegan Seltsi tegevust.