Kord kuus ilmub Eesti Vegan Seltsi uudiskiri. Kirjas tutvustame juba toimunud ja/või tulevasi üritusi, mõnda olulisemat blogipostitust ning jagame retsepte.
Lihavabad jaanid
Juunis korraldasid Eesti Vegan Selts, Loomus, Loomade Nimel, Vegan Restoran V, Kohvik Inspiratsioon, taimetoit.ee ja veganmaailm.com veebikampaania Lihavabad jaanid, kus kutsuti huvilisi üles veetma jaanid lihavabalt. Üritusega liitus lõpuks üle 3300 osaleja. Täname kõiki osalejaid ja toetajaid.
Vegan.ee blogi
Helsingis ametlikult heakskiidetud vegantoit muutub 80 km lõuna poole minnes ohtlikuks
Samal ajal kui Helsingis alustatakse vegantoidu pakkumist 20 lasteaias, ilmus Eestis toitumissoovituste tööversioon, mille järgi sellesama vegantoidu „pealesurumine“ lastele on tõsiselt ohtlik. Selle aasta alguses avaldatud Soome toitumissoovitustes tunnustatakse mitmete erinevate toitumiskultuuride olemasolu ning ka vegantoitumise sobilikkust igas eluetapis. Eesti kavatseb jääda oma soovitustega seevastu kinni üheainsa tõe kuulutamisse. Loe edasi siit.
Retsept: Tofu- ja jogurtikook marjadega
Koostis
Põhi
1,5 kruusi nisujahu (osaliselt võib asendada täisteranisujahuga)
1,5 kruusi kaerahelbeid
magustamiseks: u 10 datlit + vajadusel veel datleid või paar spl agaavisiirupit (püreesta datlid eelnevalt saumiksriga või blenderis)
0,5 tl jahvatatud kaneeli
u 5 spl külma vett
150 g tahket margariini või kookosõli (või nende segu)
Täidis
450 g maitsestamata sojajogurtit
450 g maitsestamata kõva tofut
10 datlit + u 3 spl agaavi- või vahtrasiirupit (või selle asemel suurenda datlite kogust)
näpuotsatäis vaniljet
0,5 kruusitäit värskeid või külmutatud marju (kasutasin vaarikaid, mustikaid ja põldmarju)
poole sidruni mahl
Juhised
Valmista põhi, segades kausis kätega kõik koostisosad ühtlaseks taignaks. Suru taigen küpsetuspaberiga kaetud 26 cm läbimõõduga ümmarguse vormi põhja ja äärtele. Pane 200 kraadisesse ahju u 5 minutiks eelküpsema. Senikaua valmista täidis. Selleks blenderda kõik koostisosad, kuid jäta umbes pooled marjad alles, segades need täidisega kõige lõpus. Vala segu põhjale ja küpseta 190-200 kraadises ahjus seni, kuni kook on tahenenud (umbes 40-45 minutit). See ei pea olema täiesti kõva, kuna hiljem külmikus taheneb see veelgi. Lase jahtuda, serveeri ja säilita ülejäänud kooki külmikus.
Retsepti autor: Kadri Aavik, veganmaailm.com
|
|