2023

EESTI VEGAN SELTS TUNNUSTAB 2023

Eesti Vegan Selts jagab taaskord tunnustust ja tänukirju neile, kes on aidanud Eestis aktiivselt veganlust edendada.
Veganlusse panustajaid tunnustasime esmakordselt 2017. aastal. Nagu eelmistelgi aastatel, esitasid ka seekord nominente Eesti Vegan Seltsi liikmed.

2023. aasta tänukirjad jagunesid järgnevalt:

AASTA UUS TULIJA: Nihe kohvik

2023. aasta maikuus avas Tallinna Telliskivi Loomelinnakus uksed vegan kohvik Nihe, mis tänu maitsvatele toitudele ja avarale miljööle kiiresti kõigi lemmikuks sai.

Nihe kohvik Facebookis

Nihe kohvik Instagramis

AASTA HAKKAJA: Liana kohvik

Tervislikku elustiili toetav Liana kohvik Pärnus, kust leiab põnevaid soolaseid maitseid ja silmipimestavalt ilusaid kooke, astus 2023. aastal inspireeriva ja eeskujuliku sammu ning hakkas 100% taimseks.

Liana kohvik Facebookis

Liana kohvik Instagramis

AASTA SÕNASEADJA: Kadri Taperson

Kadri Taperson on tegelenud loomakaitse, loomade eestkoste ja -õigustega ligi kolmkümmend aastat. 2023. aastal ilmus tema veebilehel pea 50 artiklit ja blogipostitust, mille hulgas oli nii trükimeedias avaldatut kui Patreoni toetajatele suunatud kirjutisi. Läbivaks jooneks Kadri kirjutamistes on alati loomaõigused ja veganlus ning jätkuvalt on tegemist Eesti vegan kirjamaastiku tour de force’iga.

kadritaperson.com

AASTA VEGANSÕBRALIK MEEDIAVÄLJAANNE: Sirp

2023. aastal ilmus Sirbis mitmeid veganaktivistide kirjutisi: kriitilisi loomaõiguslikke analüüse ja ka keskkonnateemalise veganlust lahendusena toova raamatu arvustus. Eesti Vegan Selts soovib selle tunnustusega innustada kvaliteetajakirjandust, mis lugejale veganlust ja loomaõiguslust tutvustab.

sirp.ee

AASTA ÜLLATAJA: Janiš Laende

Janišilt ilmus 2023. aasta sügisel kõigi suureks üllatuseks Eesti esimene vegan luuleraamat „vegasegased ajad”.

Raamat Loomuse veebipoes

AASTA ÜRITUS: Veganmess

2023. aastal osales juba 13. korda toimunud messil 60 väljapanijat ning seda külastasid tuhanded huvilised. Eest Vegan Selts soovib tehtud töö eest tänada kõiki messi korraldajaid.
NB! 2024. aasta messikuupäevad on juba teada.

veganmess.ee

AASTA TÕSINE TEGU: Kadri Aavik

Raamat: “Contesting Anthropocentric Masculinities Through Veganism: Lived Experiences of Vegan Men”

Kadri Aavik on ​​soouuringute dotsent Tallinna Ülikooli Ühiskonnateaduste instituudis, Eesti Vegan Seltsi liige. Tema 2023. aastal avaldatud raamatu kirjeldusest loeb järgmist:
“This book explores the potential of men’s veganism to contest unsustainable anthropocentric masculinities. Examining what it means to be a vegan man and connections between men, masculinities and veganism, it addresses exploitative human-animal relations, climate change, and social inequalities as urgent and interconnected global issues.”

Raamatu Springer Link

ETIS: Kadri Aavik

Aitäh kõigile nominentide esitajatele ning palju õnne tunnustuse saajatele!

EVS tunnustab 2023 märgise autor on illustraator Nadežda Andrejeva.