“Loomulikud” B12-allikad

Pesemata maheporgandeid ega ka ühtegi teist mitteloomset rikastamata toiduainet ei saa pidada usaldusväärseks B12-vitamiini allikaks. Ainsad usaldusväärsed B12 allikad veganite jaoks on B12 toidulisandid ja B12-ga rikastatud toiduained. (Foto: color line / Flickr)

Kogu looduses leiduva B12 on tootnud bakterid; taimed ega loomad ei ole võimelised B12 sünteesima. Taimetoidulised loomad saavad B12toidust, mis sisaldab B12 tootvaid baktereid või on nad suutelised omastama soolestiku bakterite toodetud B12. Osad taimetoidulised loomad söövad ka mingil määral putukaid või väljaheiteid. B12 varud säilitatakse organismis peamiselt maksas ja lihastes, kuid seda vitamiini leidub ka nt piimas ja munades, mistõttu on enamuste inimeste jaoks B12 allikaks loomsed saadused.

Taimedel puudub vajadus B12 järele ning sellest tulenevalt ei ole neil ka B12 tootmise ja säilitamise mehhanisme. Taimsetes toiduainetes, aga ka seentes ja vetikates, võib sisalduda B12, kui toiduaine on saastunud seda tootvate bakteritega, kuid enamjaolt on B12 kogused sel juhul tühised. On tõenäoline, et arenenud riikides eemaldatakse kogu selline bakteriaalne saastatus toiduainete puhastamise käigus.

Lisaks on oluline teada, et inimorganismi jaoks aktiivsel B12 vormil on mitmeid analooge, mis ülesehituselt sarnanevad päris B12-ga, kuid ei täida organismis B12 funktsioone või halvemal juhul isegi takistavad päris B12tööd ning võivad tõsta puudujäägi väljakujunemise riski. Enamus B12 mõõtmise meetodeid (nii toidust kui verest) ei suuda vahet teha aktiivvormi ja analoogide vahel. Seega ei pruugi toiduainest B12 leidmine öelda midagi selle kohta, kas antud toiduaine on usaldusväärne B12 allikas.

Usaldusväärseim meetod potentsiaalse B12 allika kindlakstegemiseks on uurida, kas vaatlusalune toiduaine normaliseerib B12 puudusega inimestel metüülmaloonhappe (MMA) taseme. MMA tase on kõrgenenud B12defitsiidi korral. Senini ei ole tuvastatud ühtegi mitteloomset rikastamata toiduainet, mis seda järjekindlalt suudaks.

Kas inimesed võiksid omastada soolestiku- või süljebakterite toodetud B12? Kehva suuhügieeniga inimestel võivad suus olevad bakterid toota mingil määral aktiivset B12, kuid kogused on keha vajadustega võrreldes liiga väikesed. Osad inimeste soolestiku bakterid sünteesivad B12, kuid see ei ole organismile kättesaadav, sest B12omastamine toimub peensoolest, sünteesimine aga jämesooles.

Arvestades mitmetes populaarsetes taimetoitlust käsitlevates raamatutes ja veebilehtedel toodud väidetavate mitteloomsete B12 allikate suurt hulka (nt kääritatud tooted, taimsed mahesaadused, toortoit, seened, vetikad, pärm, vihmavesi jne) võiks arvata, et B12-vitamiiniga seonduv on veganite toitumises vastuoluline teema. Tegelikult aga valitseb tõenduspõhistes meditsiini- ja toitumisteadusringkondades sel teemal üksmeel: ainsateks usaldusväärseteks B12 allikaks veganite jaoks on B12 toidulisandid ja B12-ga rikastatud toiduained.

Lähemalt B12-vitamiinist.

Kasutatud allikad

  • Mangels, R., Messina, V., Messina, M. The Dietitian’s Guide to Vegetarian Diets. 3. väljaanne. Sudbury, MA: Jones & Bartlett Learning, LLC. 2011.
  • Norris, J. Vitamin B12: Are You Getting It?
  • Norris, J., Messina, V. Vegan for Life. Cambridge, MA: Da Capo Press. 2011.