Imetamine

 

Rinnapiim on parim toit imikutele ja ideaalis peaksid lapsed rinnapiima saama vähemasti kogu esimese eluaasta ning eelistatult ka teisel eluaastal.

Rinnapiima sünteesimiseks kulub päevas 650–700 kcal, millest u 500 kcal tuleks saada toiduga ja ülejäänud võetakse raseduse ajal kogunenud keha rasvavarudest. On oluline jälgida, et toiduga saadavat energiat liigselt ei piirataks ja kehakaal rasedusjärgselt liialt kiiresti ei alaneks, sest sel juhul võib rinnapiima kogus langeda. Imetamisaegne optimaalne kaalulangus sõltub individuaalsetest asjaoludest, nii et pea selles osas nõu oma arstiga.

Parim imetamisaegne toitumiskava on sarnane sellele, mida soovitatakse rasedatele. Kuna imetamise ajal suurenevad lisaks energiavajadusele ka mitmete toitainete vajadused, on ka sel eluetapil oluline keskenduda toitaineterikastele toiduainetele. Kuigi ema toitumine ei mõjuta rasvade, valkude ja süsivesikute omavahelist vahekorda piimas, mis püsib muutumatuna näiteks ka tugeva alatoitluse korral, ega ka enamuste mineraalainete sisaldust, on piimas sisalduvate vitamiinide sisaldus otseselt sõltuv ema toitumiskavast.

Nagu veganite toitumise puhul üldiselt, on ka imetamise ajal kolm olulisemat toitainet vitamiinid B12 ja D ning jood. Nimetatud toitainete puudus ema toidusedelis võib lapsele kaasa tuua tõsiseid tervisekahjustusi. B12-vitamiini ainsad usaldusväärsed allikad veganite jaoks on B12 toidulisandid ja B12-ga rikastatud toiduained. D-vitamiini piisavaks saamiseks tuleb pimedamal osal aastast (oktoobrist aprilli keskpaigani) võtta D-vitamiini toidulisandit, suvisel ajal piisab ka mõõdukast päikese käes viibimisest. Joodi usaldusväärseid allikaid on kolm: jodeeritud sool, merevetikad ja joodi toidulisandid.

Ema toidul on oluline mõju ka rinnapiima rasvhappelisele koostisele. Veganite rinnapiimas on segatoidulistega võrreldes vähem pikemaahelalisi rasvhappeid, mis on olulised nägemisfunktsioonide js aju arengus. Seetõttu on soovitatav imetamise ajal lisaks piisava koguse asendamatute rasvhapete saamisele ka DHA-toidulisandite võtmine. Lähemalt rasvhapetest.

Loe lisaks ka neid teemasid:

Kasutatud allikad