Autor: Mary Margaret Chappell
Taimsele toidule üleminek ei tähenda, et pead loobuma oma armastatud lihatoitudest. Vastupidi, on palju maitsvaid taimi, mis võivad liha asendada, ennekõike sobivad selleks oad. Siin on näited, kuidas kõhtutäitvad kaunviljad võivad sinu lemmiktoitudes asendada kana-, looma- ja sealiha ning isegi peekonit.
Läätsed hakkliha asemel
Kõige kergemini saad liha asendada tillukeste maitsvate roheliste, pruunide ja mustade läätsede abil. Need sobivad igasse retsepti― hakklihavõileivast pastakastmeni. Kasuta umbes poole kilo hakkliha asemel 5 dl keedetud ja kurnatud läätsesid. Keeda läätsesid umbes 30 minutit, vajadusel vähem, et need terveks jääksid. Kui aega napib, võid kasutada konserveeritud läätsesid.
Kikerherned kana- ja kalkuniliha asemel
Kikerherned meenutavad värvi ja tekstuuri poolest kana- ja kalkuniliha. Tambitud kikerherneid võid kasutada linnuliha asemel oma lemmiksalatites. Riivsaiaga segatult saab neist maitsvaid kotlette ja lastele sobivaid pallikesi. Kikerherned sobivad suppidesse ja pirukatesse ka tervelt. Asenda toores või küpsetatud linnuliha kaalult või mahult sama koguse keedetud kikerhernestega.
Lihatekstuuri jäljendamiseks kasuta eri ube
Kui lihatoidus on oad juba ette nähtud, nagu näiteks tšillipajas või supis, siis lisa liha asemel veel teistsuguseid ube. See lisab toidule värvi ja maitset ning mõnusat tekstuuri. Suurepärane näide on kolme-oa-tšillipada. Sobita väikeseid ube suurtega ja asenda liha kaalult või mahult võrdses koguses keedetud ubadega. Keedetud ube ei pea nii kaua hautama kui liha, vähenda hautamisaega alla tunni. Ja ära unusta, et ka sügavkülmaletis on maitsvaid ube nagu värsked sojaoakaunad, põldoad ja liimaoad.
Oakotletid lihalõikude asemel
Selle asemel, et kotlet kukli vahele pista, võib kotlettidele erinevaid kujusid anda – vormida neist steigid, šnitslid ja kuubikud, mida kõhtutäitvale hautisele lisada. Enamiku oakotlette, nagu näiteks köögiviljakotletid, võib varem valmis teha ja sügavkülma panna.
Ahjus röstitud oad peekoni asemel
Krõmpsuvatest suitsumaitselistest röstitud ubadest saad peekoniga sarnase elamuse. Kasuta meie Jordaaniapäraste röstitud kikerherneste retsepti või sega 3,5 dl keedetud ube 1 sl tšillipulbri, suitsumaitselise paprikapulbri või oma lemmiku maitseaineseguga, rösti ube küpsetuspaberiga kaetud ahjupannil 200 °C juures 35-40 minutit, kuni oad on kergelt pruunistunud. Lase jahtuda ja kasuta peekoni või peekonitükikeste asemel. Oad säilivad krõmpsuna õhukindlas anumas kuni kolm päeva.
Tõlkis Katrin Reintop
Originaaltekst How to Use Beans as a Meat Substitute in any Recipe
Vaata ka neid eestikeelseid kaunviljadega retsepte:
- Pirakad peediburgerid
- Burgerid mustadest läätsedest ja riisist
- Veganburger kikerherhekotletiga
- Muhe veganburger grillitud tofuga
- Kikerhernejahust tofu
- Chili sin carne bataadi ja punaste ubadega
- Hariira ehk sametine köögivilja-kikerherne-läätsesupp nuudlitega
- Kõrvitsa-läätse pikkpoiss
- Kikerhernekarri
- Küüslaugukartulid punaste ubadega