24. juuni 2019Eesti Vegan Selts

Autor: Mary Margaret Chappell

Taimsele toidule üleminek ei tähenda, et pead loobuma oma armastatud lihatoitudest. Vastupidi, on palju maitsvaid taimi, mis võivad liha asendada, ennekõike sobivad selleks oad. Siin on näited, kuidas kõhtutäitvad kaunviljad võivad sinu lemmiktoitudes asendada kana-, looma- ja sealiha ning isegi peekonit.

Läätsed hakkliha asemel

Kõige kergemini saad liha asendada tillukeste maitsvate roheliste, pruunide ja mustade läätsede abil. Need sobivad igasse retsepti― hakklihavõileivast pastakastmeni. Kasuta umbes poole kilo hakkliha asemel 5 dl keedetud ja kurnatud läätsesid. Keeda läätsesid umbes 30 minutit, vajadusel vähem, et need terveks jääksid. Kui aega napib, võid kasutada konserveeritud läätsesid.

Foto: Viktor Smith

Kikerherned kana- ja kalkuniliha asemel

Kikerherned meenutavad värvi ja tekstuuri poolest kana- ja kalkuniliha. Tambitud kikerherneid võid kasutada linnuliha asemel oma lemmiksalatites. Riivsaiaga segatult saab neist maitsvaid kotlette ja lastele sobivaid pallikesi. Kikerherned sobivad suppidesse ja pirukatesse ka tervelt. Asenda toores või küpsetatud linnuliha kaalult või mahult sama koguse keedetud kikerhernestega.

Lihatekstuuri jäljendamiseks kasuta eri ube

Kui lihatoidus on oad juba ette nähtud, nagu näiteks tšillipajas või supis, siis lisa liha asemel veel teistsuguseid ube. See lisab toidule värvi ja maitset ning mõnusat tekstuuri. Suurepärane näide on kolme-oa-tšillipada. Sobita väikeseid ube suurtega ja asenda liha kaalult või mahult võrdses koguses keedetud ubadega. Keedetud ube ei pea nii kaua hautama kui liha, vähenda hautamisaega alla tunni. Ja ära unusta, et ka sügavkülmaletis on maitsvaid ube nagu värsked sojaoakaunad, põldoad ja liimaoad.

Oakotletid lihalõikude asemel

Selle asemel, et kotlet kukli vahele pista, võib kotlettidele erinevaid kujusid anda – vormida neist steigid, šnitslid ja kuubikud, mida kõhtutäitvale hautisele lisada. Enamiku oakotlette, nagu näiteks köögiviljakotletid, võib varem valmis teha ja sügavkülma panna.

Ahjus röstitud oad peekoni asemel

Krõmpsuvatest suitsumaitselistest röstitud ubadest saad peekoniga sarnase elamuse. Kasuta meie Jordaaniapäraste röstitud kikerherneste retsepti või sega 3,5 dl keedetud ube 1 sl tšillipulbri, suitsumaitselise paprikapulbri või oma lemmiku maitseaineseguga, rösti ube küpsetuspaberiga kaetud ahjupannil 200 °C juures 35-40 minutit, kuni oad on kergelt pruunistunud. Lase jahtuda ja kasuta peekoni või peekonitükikeste asemel. Oad säilivad krõmpsuna õhukindlas anumas kuni kolm päeva.

Tõlkis Katrin Reintop

Originaaltekst How to Use Beans as a Meat Substitute in any Recipe


Vaata ka neid eestikeelseid kaunviljadega retsepte:

Kikerhernekarri. Foto: Kadri Aavik