9. detsember 2022Eesti Vegan Selts

Autor: Virginia Messina, dietoloog

Sellel veebisaidil on olnud pikka aega vaikne, kuna mu tähelepanu on olnud suunatud mitmele aeganõudvale projektile. Üks neist oli Vegan for Life’i uus väljaanne. Kui see raamat mullu mais avaldati, olin juba süvenenud veelgi suuremasse ettevõtmisse, raamatu Dietitian’s Guide to Vegetarian Dietsi 10-aastane ajakohastus, mis oli plaanis avaldada 2021. aasta oktoobris. See on dr Reed Mangelsi ja dr Mark Messinaga kahasse kirjutatud kirjutatud õpik ja põhjalik ülevaade vegan- ja taimetoitluse kõigist aspektidest.

Üks teema, mida mõlemad raamatud käsitlevad, on vegantoitumise kasutamine krooniliste haiguste riski vähendamiseks, kehakaalu langetamiseks või siis südamehaiguste või diabeedi kontrolli all hoidmiseks. “Parima” vegantoitumise määratlemine nendel eesmärkidel ei ole lihtne. Nagu peaaegu iga toitumisalase teema puhul, on uuringud sageli vastuolulised ja ebakindlad.

Paljude veganite seas on levinud arvamus, et väherasvane terviktoitudega vegandieet on tervisliku toitumise standardiks. Mitmed uuringud, peamiselt ühe ja sama teadlaste rühma poolt, on seostanud seda toitumist kaalulangusega ning veresuhkru ohjamisega ja südamehaiguste riskitegurite paranemisega. 1-7 Nendes uuringutes kasutatakse üldiselt vegantoitumise piiratud versiooni, mis ei jäta välja mitte ainult loomseid toiduaineid, vaid julgustab ka vältima pähkleid, seemneid, avokaadot ja lisatud rasvu. See on osade inimeste jaoks tõhus moodus kaalu langetada, eriti lühiajaliselt. Tähtsustades madala energiatihedusega toiduaineid, võimaldab väherasvane toitumine tarbida toitu suuremas koguses, mis mõnikord toob kaasa kaloraaži automaatse vähenemise.8 Samuti on võimalik, et toitumise ühekülgsus tervete toidugruppide (mis tahes toiduainete) piiramise kaudu on seotud väiksema kaloraažiga.9

Kuid mitmel põhjusel ei pruugi väga madala rasvasisaldusega vegantoitumine olla ideaalne valik krooniliste haiguste ohjamiseks, südamehaiguste riski vähendamiseks või isegi kehakaalu langetamiseks.

Väherasvane vegantoitumine jätab ära südamele kasulikke toiduaineid

​​Kuigi madala rasvasisaldusega vegantoitumine toob kaasa vere kolesteroolitaseme languse ja insuliinitundlikkuse paranemise, on selle põhjuseks tõenäoliselt kaalulangus, mitte rasvarikaste toitude puudumine.3 Esiteks, madala rasvasisaldusega toitumiskavade kolesteroolitaset alandavad aspektid – suurem kiudainete ja vähene küllastunud rasvade sisaldus – ei ole nendele toitumisviisidele ainuomased. Kõrge rasvasisaldusega vegantoitumine, nagu Eco-Atkinsi kava, sisaldab samuti vähe küllastunud rasvu ja on kiudainerikas ning on tõhus LDL-kolesterooli alandamisel ja insuliinitundlikkuse parandamisel.10 Enamik rasvarikkaid taimseid toite sisaldab küllastumata rasvu (erandid on kookos- ja palmiõlid), mis alandavad LDL-kolesterooli, kui asendavad toidus küllastunud rasvu. Kõrge rasvasisaldusega toiduainetel, nagu pähklid11,12 ja võib-olla ka sojatoitudel13,14 on südamehaiguste riski vähendamisel kasu, mis näib ulatuvat kaugemale nende mõjust vere kolesteroolitasemele. Monoküllastumata rasvade rohke toitumine võib mõnelle diabeedihaigele olla kasulik ka veresuhkru taseme reguleerimisel.15,16  Südame tervise seisukohalt ei ole nende toitude toitumissedelist väljajätmine kasulik.

Madala rasvasisaldusega toitumisel võib puudu jääda olulisest oomega-3 rasvhappest

Olulise oomega-3 rasvhappe alfa-linoleenhappe (ALA) vajaduse rahuldamiseks ei ole vaja rasvarikkaid toiduaineid kuhjata. Piisab vaid supilusikatäiest jahvatatud linaseemnest, mis annab umbes 3 grammi rasva. Kuid see nõuanne peab olema lisatud igasse väherasvase toitumise retsepti ja on juhtumeid, kus seda ei tehta. Niisiis ei ole see tegelikult väherasvaste kavade viga, vaid pigem selle toitumisviisi kohta mõnikord antud nõuannete süü.

Madala rasvasisaldusega toitumine võib olla liiga madala valgusisaldusega

Hiljutises uuringus, milles võrreldi madala rasvasisaldusega vegantoitumist Vahemere dieediga, kaotasid katsealused vegantoitumise korral tõenäolisemalt kaalu, kuid 40% kaotatud kehakaalust moodustas lihaskude.7 Tõsi on see, et raske on kaalust alla võtta, kaotamata seejuures veidi lihaseid. Ja muidugi võib vegantoitumisega säilitada (ja suurendada) lihasmassi. Antud juhul tundus aga, et vegantoitumine oli vähese valgusisaldusega. Osalejad olid dieedil, mis sisaldas umbes 12% valku, kusjuures vegantoitujate puhul oli keskmine tarbimine 1315 kalorit päevas. See teeb 39,5 grammi valku. Teised uuringud viitavad samamoodi madalale valgutarbimisele väga madala rasvasisaldusega vegantoitumise puhul1,2,6

Uuringus osalenud vanematele isikutele on see valgu kogus igal juhul liiga väike. Ja see on ka liiga väike kõigi jaoks, kes kogevad kaalulangust.  Piisav valgutarbimine koos treeninguga on oluline lihaste ja luude kaitsmiseks, kui kalorite hulk on piiratud.17 Kõik need kaalutlused on eriti olulised veganite jaoks, kuna neil, kes toituvad täistaimselt, on tõenäoliselt suurem valguvajadus.

Madalam valgu tarbimine võib aidata selgitada, miks vegantoitumise ja Vahemere dieedi võrdlevas uuringus oli vegantoitumine seotud väiksema vererõhu vähenemisega, hoolimata suuremast kaalukaotusest. Valgud, eriti taimedest saadud valgud, võivad olla vererõhu langetamisel kasulikud.18-20 Ka toitumine, mis sisaldab rohkem monoküllastumata rasvu – nagu oliiviõlis leiduvaid – on vererõhu langetamisel tõhus.20,21 Toitumine, mis sisaldab vähe nii valku kui ka rasva, ei pruugi olla parim valik hüpertensiooni raviks, isegi kui toob kaasa kehakaalu languse.

Valgu tarbimise suurendamine vegantoidul ei ole keeruline. Tuleb rõhutadakaunvilju teravilja asemel, valida õrnalt töödeldud toite, nagu tofu, ja võib-olla isegi rohkem töödeldud toite, nagu taimsed lihatooted või valgupulbrid. Jah, keskendumine täistaimsetele toiduainetele on väärtuslik, kuid mitte siis, kui see muutub hirmuks kõigi töödeldud toitude ees, sealhulgas selliste, mis võivad aidata kellelgi katta oma valguvajadust madala kalorsusega toitumise ajal.

Madala rasvasisaldusega toitumine ei ole kehakaalu langetamiseks ainus viis

48 uuringu metaanalüüsis leiti, et märkimisväärne kaalulangus saavutati mis tahes madala süsivesikute või madala rasvasisaldusega dieediga.22 See tähendab, et piiravad dieedid toimivad sõltumata sellest, milliseid toiduaineid piiratakse. Probleem on selles, et paljud inimesed peavad dieedi piiravamatest versioonidest tõenäoliselt vähem kinni, olenemata sellest, kas need on madala rasvasisaldusega või madala süsivesikute sisaldusega.23 Elukestev tervislik toitumine peab sisaldama toitumisharjumusi, mis teile meeldivad, ja paljude inimeste jaoks on see selline, mis hõlmab ka kõrgema rasvasisaldusega toiduaineid.

Madala rasvasisaldusega vegantoitumine saadab probleemse sõnumi selle kohta, mida tähendab tervislik toitumine veganina

Neid dieete reklaamitakse mõnikord kui võimalust kaalust alla võtta või parandada südame tervist ilma kaloreid lugemata. Kuigi portsjonite suurus ei ole piiratud, on teatud toiduained selle lähenemisviisi puhul keelatud. See on sama piirav kui kalorite lugemine, ketodieet või mõni paljudest toitumisviisidest, mis on üles ehitatud rangetele toidureeglitele. Söömisviisidel, mis hõlmavad tervete toidugruppide kõrvaldamist kaalulangetamise eesmärgil, on rohkem ühist moedieediga kui elustiili lähenemisega, mis keskendub tervisele ja nautimisele. Mõne jaoks võib see soodustada ebatervislikke vaateid toidule. Samuti võib see takistada inimesi vegantoitumist isegi kaalumast, kui nad usuvad, et veganina saab tervislikult toituda ainult siis, kui vältida kõrgema rasvasisaldusega toiduaineid. Igal juhul ei ole see tõenduspõhine põhimõte, sest ei ole toiduaineid, millest peaks täielikult loobuma, et olla tervislik.

Milline on parim vegantoitumine?

Parim vegantoitumine on kiudainerikas, sisaldab vähe küllastunud rasvu, toidab piisavalt ja vastab teie isiklikele vajadustele, sealhulgas toidueelistustele, ressurssidele ja toiduainete kättesaadavusele. Mõned veganid eelistavad madala rasvasisaldusega dieeti ja see on okei. Ma ei ütle, et madala rasvasisaldusega toitumine on üldiselt halb. Kui tagate piisava ALA-sisalduse ja pöörate erilist tähelepanu valgurikaste toitude valimisele, siis võib toituda, piirates kõrgema rasvasisaldusega toiduaineid – kui see on see viis, kuidas teile meeldib süüa.

Kuid rääkides veganite tervislikust toitumisest, ei ole mingit põhjust arvata, et toitumine, mis väldib kõiki kõrge rasvasisaldusega taimseid toiduaineid, on kuidagi parem kui vegantoitumine, mis sisaldab pähkleid, seemneid, avokaadosid ja taimeõlisid. Madala rasvasisaldusega dieedil ei ole erilist kasu ei tervisele ega kaalulangusele.

Originaalartikkel: Finding the Best Vegan Diet (And Why It’s Not Low-Fat)

Tõlge: Tanel Lebedev


1.Barnard ND, Scialli AR, Bertron P, Hurlock D, Edmonds K, Talev L. Effectiveness of a low-fat vegetarian diet in altering serum lipids in healthy premenopausal women. Am J Cardiol. 2000; Apr 15;85(8):969-72.
2. Barnard ND, Scialli AR, Turner-McGrievy G, Lanou AJ, Glass J. The effects of a low-fat, plant-based dietary intervention on body weight, metabolism, and insulin sensitivity. Am J Med. 2005; Sep;118(9):991-7.
3. Barnard ND, Cohen J, Jenkins DJ, et al. A low-fat vegan diet and a conventional diabetes diet in the treatment of type 2 diabetes: a randomized, controlled, 74-wk clinical trial. Am J Clin Nutr. 2009;89(5):1588S–1596S.
4. Ferdowsian HR, Barnard ND, Hoover VJ, Katcher HI, Levin SM, Green AA, Cohen JL. A multicomponent intervention reduces body weight and cardiovascular risk at a GEICO corporate site. Am J Health Promot. 2010; Jul-Aug;24(6):384-7.
5. Mishra S, Xu J, Agarwal U, Gonzales J, Levin S, Barnard ND. A multicenter randomized controlled trial of a plant-based nutrition program to reduce body weight and cardiovascular risk in the corporate setting: the GEICO study. Eur J Clin Nutr. 2013; Jul;67(7):718-24.
6. Kahleova H, Tura A, Hill M, Holubkov R, Barnard ND. A plant-based dietary intervention improves beta-cell function and insulin resistance in overweight adults: A 16-week randomized clinical trial. Nutrients. 2018;10(2):189.
7. Barnard ND, Alwarith J, Rembert E, et al. A Mediterranean Diet and Low-Fat Vegan Diet to Improve Body Weight and Cardiometabolic Risk Factors: A Randomized, Cross-over Trial. J Am Coll Nutr. 2021;1-13.
8. Rolls BJ. The relationship between dietary energy density and energy intake. Physiol Beha. 2009;97(5):609-615.
9. Raynor HA. Can limiting dietary variety assist with reducing energy intake and weight loss?. Physiol Behav. 2012;106(3):356-361.
10. Jenkins DJ, Wong JM, Kendall CW, Esfahani A, Ng VW, Leong TC, Faulkner DA, Vidgen E, Paul G, Mukherjea R, Krul ES, Singer W. Effect of a 6-month vegan low-carbohydrate (‘Eco-Atkins’) diet on cardiovascular risk factors and body weight in hyperlipidaemic adults: a randomised controlled trial. BMJ Open. 2014; Feb 5;4(2):e003505.
11. Del Gobbo LC, Falk MC, Feldman R, Lewis K, Mozaffarian D. Effects of tree nuts on blood lipids, apolipoproteins, and blood pressure: systematic review, meta-analysis, and dose-response of 61 controlled intervention trials. Am J Clin Nutr. 2015;102(6):1347-1356.
12. Ros E. Nuts and novel biomarkers of cardiovascular disease. Am J Clin Nutr. 2009;89(5):1649S-56S.
13: Abshirini M, Omidian M, Kord-Varkaneh H. Effect of soy protein containing isoflavones on endothelial and vascular function in postmenopausal women: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Menopause. 2020;27(12):1425-1433.
14. Blanco Mejia S, Messina M, Li SS, et al. A meta-analysis of 46 studies identified by the FDA demonstrates that soy protein decreases circulating LDL and total cholesterol concentrations in adults. J Nutr. 2019;149(6):968-981.
15. Qian F, Korat AA, Malik V, Hu FB. Metabolic effects of monounsaturated fatty acid–enriched diets compared with carbohydrate or polyunsaturated fatty acid–enriched diets in patients with type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Diabetes Care. 2016;39:1448–1457.
16. Garg A. High-monounsaturated-fat diets for patients with diabetes mellitus: a meta-analysis. Am J Clin Nutr. 1998;67(3 suppl):577S–582S.
17. Cava E, Yeat NC, Mittendorfer B. Preserving Healthy Muscle during Weight Loss. Adv Nutr. 2017 May 15;8(3):511-519.
18. Chan Q, Stamler J, Griep LM, Daviglus ML, Horn LV, Elliott P. An Update on Nutrients and Blood Pressure. J Atheroscler Thromb. 2016;23(3):276-289.
19. Altorf-van der Kuil W, Engberink MF, Brink EJ, van Baak MA, Bakker SJ, Navis G, van’t Veer P, Geleijnse JM: Dietary protein and blood pressure: A systematic review. PloS One 2010;5:e12102
20. Appel LJ, Sacks FM, Carey VJ, et al. Effects of protein, monounsaturated fat, and carbohydrate intake on blood pressure and serum lipids: results of the OmniHeart randomized trial. JAMA. 2005;294(19):2455–2464.
21. Schwingshackl L, Strasser B, Hoffmann G: Effects of monounsaturated fatty acids on cardiovascular risk factors: A systematic review and meta-analysis. Ann Nutr Metab 2011;59:176–186
22. Johnston BC, Kanters S, Bandayrel K, Wu P, Naji F, Siemieniuk RA, Ball GD, Busse JW, Thorlund K, Guyatt G, Jansen JP, Mills EJ. Comparison of weight loss among named diet programs in overweight and obese adults: a meta-analysis. JAMA. 2014; Sep 3;312(9):923-33.
23. Dansinger ML, Gleason JA, Griffith JL, Selker HP, Schaefer EJ. Comparison of the Atkins, Ornish, Weight Watchers, and Zone diets for weight loss and heart disease risk reduction: a randomized trial. JAMA. 2005; Jan 5;293(1):43-53.