Äsja lõppes Glasgow´s ÜRO kliimamuutuste konverents, kus taas kinnitati vajadust piirata globaalset soojenemist 1,5 °C-ni. Kuigi loomatööstus on üks suurimaid kasvuhoonegaaside tekitajaid, metsade hävitajaid ning veekogude reostajaid, jäi see teema konverentsil adresserimata.
Samas saaks iga riik selles osas eeskuju näidata näiteks kohalike toitumissoovitustega. Järgmisel aastal tulevadki välja uued Põhjamaade toitumissoovitused, milles olulise sammuna seatakse fookusesse kliimasõbralik toitumine, vahendab Maailma Terviseorganisatsioon.
Praegused Euroopa riikide toitumismustrid on kaugel tervislikkusest ja jätkusuutlikkusest. Selle muutmiseks otsustasid Taani, Soome, Islandi, Norra ja Rootsi oma toitumissoovitusi kaasajastada ning võtta arvesse toitumisviiside keskkonnamõju. Näitena tuuakse selle aasta alguses avaldatud Taani valitsuse soovitused, kus juba praegu pannakse rõhku taimsele toitumisele, kaunviljade eelistamisele ja vähesele lihatarbimisele.
“See dokument on juhistekogumik tarbijatele, tootjatele ja avalikele asutustele, mis võib aidata luua universaalse regionaalse toitumissüsteemi, mis toob parema tuleviku nimel kokku tervise ja keskkonna,” ütles Oslo ülikooli professor Rune Blomhoff.
Eesti toitumisoovitused peaksid samuti lähiaastatel uuenema ning ka need on tavaliselt lähtunud Põhjamaade toitumissoovitustes. Eesti, Läti ja Leedu osalevad Põhjamaade toitumissoovituste töögrupis vaatlejaliikmena.
“Põhjamaade uued soovitused annavad põhjust loota, et ka Eestis hakatakse lõpuks käsitlema kliimamuutuste seoseid toitumisega. Praegused loomse toidu kesksed ning taimsete toitumisviiside osas skeptilised soovitused ei arvesta kahjuks piisavalt ei rahvatervise- ega keskkonnaprobleemidega,” sõnab toitumisnõustaja Eliis Salm.
Põhjamaade toitumissoovituste ilmumist on oodata 2022. aasta lõpus.