Toitumuslikult eristab veganeid teistest toitumisgruppidest loomsete komponentide puudumine menüüs. Millega asendavad veganid loomsed saadused? Kuidas mõjutab see vajalike toitainete saamist? Kuivõrd hästi või halvasti vastab veganite toitumine riiklikele toitumissoovitustele? Kas veganitel on raskem saada vajalikke toitaineid ning tervislikult toituda kui mitteveganitel? Käesolev artikkel tegeleb neile ja teistele küsimustele vastuste otsimisega kahe suurima toitumisviiside uuringu näitel. Lisaks lükatakse ümber ka mitmed vegantoitumisega seotud müüdid.
EPIC-Oxford1 ja AHS-22 on olemasolevatest uuringutest suurimad ja parimad toitumisviisi mõju tervisele hindavad kaasaegsed prospektiivsed kohortuuringud. 1993. aastal alustatud EPIC-Oxfordi uuringus osaleb umbes 64 tuhat inimest Ühendkuningriigist, kellest 4% on veganid. Praeguseks on uuringus osalejate tervist jälgitud juba üle 20 aasta. AHS-2-ga alustati 2002. aastal ja uuringusse kaasati 96 tuhat inimest USA-st ja Kanadast, kellest umbes 8% on veganid. Seega osaleb neis kahes uuringus kokku umbkaudu 160 tuhat inimest, kellest ligikaudu 10 tuhat on veganid.
Mõlemad uuringud on praeguseks andnud olulist infot nii vegantoitumise tervisemõjude kui ka veganite toidusedeli omapärade kohta. Vegantoitumise tervisemõjude kohta saab lähemalt lugeda siit. Käesolev artikkel keskendub ennekõike erinevate toitumisgruppide toitumise võrdlemisele.
Erinevate toitumisgruppide toidusedeli koostisest annab ülevaate AHS-2, mille tulemused3 on esitatud järgnevas tabelis. Kahjuks ei ole EPIC-Oxfordi uuringu kohta avaldatud analoogset analüüsi. Toitumisgruppide paremaks võrdlemiseks on toidukogused tabelis toodud 2000 kcal kohta.
1. müüt: Veganid peavad loomsetest toodetest saamata jäävate kalorite kompenseerimiseks sööma suures koguses kalorivaeseid taimseid toiduaineid nagu köögiviljad.
Tegelikkus: Veganid katavad energiavajaduse mitmekülgse valikuga erinevatest taimsetest toidugruppidest, tarbides teistest rohkem puu- ja köögivilju, kaunvilju, sojatooteid, täisteravilju, pähkleid-seemneid ja avokaadosid.
Veganite toitumise mitmekülgsus teeb lihtsamaks ka vajalike toitainete küllaldase saamise. Paljude erinevate toiduainete söömisega kaasneb ka laia spektri erinevate fütotoitainete tarbimine, millel võib olla tervisele positiivne mõju.
2. müüt: Taimetoit on segatoidust oluliselt kalorivaesem, mistõttu tuleb süüa väga suur kogus toitu, see aga koormab põhjendamatult seedekulglat.
Tegelikkus: Kui lähtuda kogu tarbitud toidukogusest (sh kõik joogid), on veganite toidusedeli energiatihedus mõnevõrra väiksem kui teistel toitumisgruppidel (veganitel 569 kcal tarbitud toidu kg kohta, mittevegetaarlastel 612 kcal/kg). Väiksem energiatihedus on aga ennekõike tingitud sellest, et veganid tarbivad rohkem toiduenergiat mitteandvaid jooke. Kui toidukoguse arvestusest jätta välja vesi, kohv ja tee, oli AHS-2 veganite toidusedeli energiatihedus mõnevõrra suuremgi kui näiteks liha söövatel inimestel (vastavalt 1087 ja 1051 kcal/kg).
Veganite ja teiste toitumisgruppide toidusedelite sarnane energiatihedus on seotud asjaoluga, et mitmed toiduained, mida veganid rohkem tarbivad (teraviljad, kaunviljad, pähklid ja seemned, avokaadod, sojatooted), annavad loomsete toodetega võrreldes keskmiselt umbes sama palju energiat kaaluühiku kohta.
Lisaks suuremale tervislike taimsete toiduainete osakaalule tarbisid veganid teistest vähem ka praetud kartuleid, rafineeritud teravilju, maiustusi, karastusjooke, puuviljamahlasid, lisatud toidurasvu ja alkoholi, mis annab kinnitust oletusele, et adventistidest veganite jaoks on taimse toitumise juures oluliseks teguriks selle eeldatav positiivne tervisemõju. Veganid, kes on loomsetest toodetest loobunud tervisega mitteseotud põhjustel, ei pruugi toitumisotsustes lähtuda tervisekaalutlustest ning nende toidusedel võib erineda AHS-2 veganite omast.
Samas on oluline täheldada, et ka selle uuringu mitteveganeid võib pidada terviseteadlikeks toitujateks, kelle toidusedel koosneb valdavas osas taimsest toidust. AHS-2 suurima loomsete toodete osakaaluga mittevegetaarlased tarbisid 2000 kcal päevase energiatarbimise juures keskmiselt vaid umbes 1 kg töödeldud liha aastas. Kokku tarbis keskmine uuringus osalenud mittevegetaarlane erinevaid lihatooteid umbes 21,6 kg aastas, mida on oluliselt vähem keskmisest ameeriklaste4 ja ka eestimaalaste5 aastasest tarbimisest. Ka teiste loomsete toodete tarbimine jäi selle uuringu mitteveganitel üldiselt alla rahvastiku keskmisele, samas puu- ja köögiviljade ning pähklite ja seemnete tarbimine oli suurem. AHS-2 mitteveganite toidusedeli võrdluse EPIC-Oxfordi mittevegetaarlaste6,7 ning USA4, Ühendkuningriigi8 ja Eesti5 rahvastiku keskmisega leiab järgnevast tabelist. Andmete parema võrreldavuse huvides on kogused esitatud 2000 kcal kohta.
Kuna ülaltoodud ja ka järgnevas tabelis olevad andmed toitumisgruppide toitumise kohta pärinevad erinevatest allikatest, ei võimalda need teha täpset üks-ühele uuringutevahelist võrdlust, sest andmete saamiseks on kasutatud erinevaid ankeete, toidu koostise andmebaase ning ka andmete erinevat esitusviisi (keskmine või mediaantarbimine). Samas on põhjust arvata, et mõlema tabeli aluseks olevate uuringute andmete kvaliteet on piisavalt hea ning see võimaldab teha piisava täpsusega üldistavaid järeldusi.
Olulisemad tähelepanekud keskmise toidusedeli võrdlusest:
3. müüt: Vegantoitumise positiivseid tervisemõjusid näitavates uuringutes võrreldakse terviseteadlikke veganeid kehvasti toituvate segatoitlastega.
Tegelikkus: Nii AHS-2 kui EPIC-Oxfordi mittevegetaarlaste toidusedel vastas paremini tervisliku toitumise soovitustele kui rahvastiku keskmine. Vähem tarbiti liha ning rohkem puu- ja köögivilju ning pähkleid-seemneid. EPIC-Oxfordi uuringus osalevate inimeste suremus oli umbes poole väiksem Ühendkuningriigi rahvastiku põhjal arvutatud eeldatavast suremusest7. Sama suurusjärgu võrra väiksemat suremust võrreldes ameeriklastega võib eeldada ka AHS-2 uuringus osalejatest9. Seega on mõlemas uuringus osalejad rahvastiku keskmisest tervemad, terviseteadlikumad,10,11,12 ja nagu eelnevast järeldus, teevad ka tervislikumaid toiduvalikuid. Seda tähelepanuväärsem on veganite kohati niivõrd ulatuslik haiguste riski vähenemine võrreldes mittevegetaarlastega. Eelnevast lähtudes võib oletada, et kui veganeid võrrelda rahvastiku keskmisega, oleksid erinevused haiguste riskitegurites, haiguste esinemises ja suremuses veelgi suuremad.
Toidusedelite toitainelise koostise kohta on infot nii AHS-2-st13 kui EPIC-Oxfordi14 uuringust. Alljärgnevas tabelis on neile kahele uuringule võrdluseks toodud ka USA15, Ühendkuningriigi8 ja Eesti5 rahvastiku toitumise uuringutest saadud tulemused ning Eesti riiklikud toitainete tarbimissoovitused16. Andmete paremaks võrdlemiseks on tarbimiskogused esitatud 2000 kcal kohta.
Olulisemad tähelepanekud toitainete keskmise tarbimise võrdlusest:
3. müüt (jätk): Vegantoitumise positiivseid tervisemõjusid näitavates uuringutes võrreldakse terviseteadlikke veganeid kehvasti toituvate segatoitlastega.
Tegelikkus: AHS-2 ja EPIC-Oxfordi mittevegetaarlased tarbisid rahvastiku keskmisega võrreldes rohkem peaaegu kõiki vitamiine ja mineraalaineid. Rohkem tarbiti ka kiudaineid ning vähem küllastunud rasvu. Seega vastas võrdlusgrupi toitumine kokkuvõttes paremini toitumissoovitustele kui rahvastikul tervikuna ning uuringute mittevegetaarlaste nimetamine terviseteadlikeks toitujateks on põhjendatud.
4. müüt: Veganitel on keeruline saada piisavalt vajalikke toitaineid, see nõuab väga hoolikat planeerimist, segatoitumine tagab aga hõlpsasti kõigi vajalike ainete saamise.
Tegelikkus: AHS-2 ja EPIC-Oxfordi veganite toitumise võrdlemine Eesti rahvastiku keskmisega näitab, et neis uuringuis osalenud veganite toitumine vastab reeglina paremini toitumissoovitustele. Kui keskmine vegan tarbib liiga vähe D-vitamiini ja liiga palju soola ning Briti veganid ka liiga vähe B12, kaltsiumit ja tsinki, siis keskmine eestimaalane saab toidust liialt vähe süsivesikuid, kiudaineid, B1-, B2-, C-, D- ja E-vitamiini ning kaltsiumit, magneesiumit ja naised tõenäoliselt ka rauda. Lisaks tarbivad Eesti elanikud liialt rasvu, küllastunud rasvu ja soola. Seega on nende uuringute põhjal vaid kaks toitainet (B12 ja tsink), mille piisava saamisega on probleeme veganitel, ja sedagi vaid Briti veganitel, kuid mida Eesti segatoitlased tarbivad keskmiselt piisavalt. Samas Eesti segatoitlased alatarbivad tervelt kaheksat toitainet, mida veganid saavad piisavalt, ja ületarbivad lisaks kaht, mida veganid saavad normi piires.
Tabelis olevad andmed Eesti rahvastiku kohta pärinevad viimasest avaldatud rahvastiku toitumise uuringust, mis viidi läbi 1997. aastal. 2016. aasta sügisel avaldatakse uue 2013.-2015. aastal läbi viidud uuringu tulemused, misjärel on võimalik teha ajakohasemaid võrdlusi.
5. müüt: veganitel tekivad oluliste toitainete defitsiidid, mis võivad kaasa tuua tõsiseid tervisehädasid, segatoitumine aga lahendaks need probleemid.
Tegelikkus: Ei ole ühtegi asendamatut toitainet, mida veganitel ei oleks võimalik saada piisavalt. Ühegi toitaine defitsiit ei ole vegantoitumisele ainuomane ning sellega automaatselt kaasas käiv. Neist kahest uuringust järeldus, et veganid ei saanud piisavalt D-vitamiini, samas ei olnud ühegi vaadeldud toitumisgrupi keskmine D-vitamiini tarbimine piisav ja suur osa inimesi (sh veganid) peaksid suurendama selle vitamiini tarbimist.
Keskmise Briti vegani B12 tarbimine ei olnud piisav, adventistidel aga oli. Järelikult ei ole ebapiisav B12 saamine mitte vegantoitumisest, vaid vähesest teadlikkusest tulenev probleem, millele on väga lihtne lahendus: B12toidulisandite võtmine või sage B12-ga rikastatud toiduainete tarbimine. Sama kehtib ka teiste toitainete kohta, mida osa veganeid ei pruugi tarbida soovituslikes kogustes.
Kuigi loomseid tooteid sisaldav toitumine tagab tõenäoliselt piisavas koguses B12 saamise, on needsamad loomsed tooted (liha, munad ja piimatooted) põhjuseks, miks valdav osa elanikkonnast tarbib liigselt küllastunud rasvu. See teeb raskemaks ka küllaldase kiudainete tarbimise, sest neid loomsed tooted ei sisalda. Ebapiisavat kiudainete ning liigset küllastunud rasvade tarbimist seostatakse mitmete tõsiste väga levinud terviseprobleemidega, sh südame- ja veresoonkonnahaiguste, vähi ja diabeediga. Seega, kuigi loomsete toodete tarbimine vähendab B12 defitsiidi riski, kaasneb sellega mitmete teiste väga levinud haiguste riski tõus. B12 saamine toidulisanditest on aga ohutu ja efektiivne moodus piisava B12 taseme tagamiseks.
Olulised toitained, mille tarbimist AHS-2 ja EPIC-Oxford ei uurinud:
AHS-2 ja EPIC-Oxford on andnud väga väärtusliku panuse vegantoitumise tervisemõjude hindamisse. Teatud haiguste (nt vähk) ja haiguste riskitegurite (nt ülekaal ja rasvumine, kõrgenenud vererõhk) esinemises on need kaks uuringut andnud sarnaseid tulemusi, kuid teistes olulistes osades (nt suremus) siiski mitte. Kui üldiselt võib öelda, et mõlema uuringu senised tulemused on veganite jaoks pigem positiivsed, siis adventistidest veganitel tundub olevat Briti veganitega võrreldes suuremaid eeliseid. Täpsema ülevaate veganite tervisest leiab siit.
AHS-2 ja EPIC-Oxfordi veganite toitumise võrdlus aitab selgitada neid erinevusi tervisenäitajates ning anda ka väärtuslikku infot selle kohta, mida kujutab endast tervislik taimne toitumine.
Seega, kokkuvõttes tagab mitmekülgne valik erinevatest taimsetest toidugruppidest ja terviktoitude eelistamine hõlpsasti enamiku vajalike toitainete küllaldase saamise. B12– ja D-vitamiini usaldusväärseimaks allikaks on toidulisandid, joodi puhul toidulisandid, vetikad ja jodeeritud sool. Teiste olulisemate toitainete parimate allikate kohta leiab ülevaate siit. Taimse toitumise lihtsaid põhitõdesid on tutvustatud siin. Sel viisil toitumine annab hea aluse kasutamaks ära paljusid potentsiaalseid vegantoitumise pakutavaid kasusid tervisele.
Viimati muudetud: 29/08/2016.