10. aprill 2019Eesti Vegan Selts

Humanitaarteaduskonna projektis uuritakse toidukultuuri ja töötatakse koos profiköökidega välja kliimasäästlikke taimseid lõunasööke.

Pilt on illustratiivne. Foto: Kadri Aavik

Sel kevadel saavad lõunatajad üle kogu Soome maitsta uute retseptide järgi valmistatud veganroogasid. Selle hooandjaks on Helsingi ülikooli projekt, mille käigus töötatakse ühistoitlustajate jaoks välja kliimasäästlikke lõunasöögiretsepte. Arendustöös osalevad Soome eri paikade toitlustusteenuse pakkujad.

„Eesmärk on edendada kestlikku toidukultuuri konkreetsete tegudega, suurendades ühistoitlustamise valdkonnas kliimasäästlike lõunasöökide pakkumist“, selgitab projektis retseptide väljatöötajana tegutsev Lilli Munck.

Kevadel tehakse koostööd kooli-, ülikooli- ja personalisööklatega, kes valmistavad klientidele projekti retseptide järgi vegantoite. Koostööd tehakse kaheksa sööklaga pealinna piirkonnast Põhja-Soomeni.

Retseptide toimivuse ja maitsvuse kohta kogutakse söökla töötajatelt ja klientidelt tagasisidet. Tagasiside põhjal muudetakse retsepte selliselt, et need vastaksid mitmesuguste profiköökide vajadustele ja lõunatajate soovidele.

Aasta lõpus tehakse 30 valmisretsepti avalikus retseptikogus kõigile kättesaadavaks. Selleks et kliimasäästlikku taimetoitu oleks lihtsam valmistada, korraldatakse toitlustusteenuse pakkujatele ka koolitusi, mis teevad alustamise lihtsamaks.

Soome argilõunate valik muutub taimsemaks

Lõunasöögiretsepte töötatakse välja Koneen Säätiö rahastatud projektis „Kliimasäästlikkus köögis: toidukultuuri revolutsiooni igapäevased võimalused“ (Ilmastokestävyys keittiössä – ruokakulttuurin murroksen arkiset mahdollisuudet). Projekt viiakse läbi 2018.–2021. aastal Helsingi ülikooli humanitaarteaduskonnas soo-uuringute õppe raames.

Projektis uuritakse kodumajapidamiste, sööklate, meedia-arutelude ja poliitika seisukohast juba alanud kultuurimuutust, mis teeb Soome argilõunad taimsemaks. Toitumisküsimust uuritakse multidistsiplinaarselt soo-uuringute, sotsioloogia ja sotsiaalsete keskkonnauuringute seisukohast.

„Taimsetel toodetel on harilikult märgatavalt väiksem süsiniku jalajälg kui loomsetel toodetel. Selleks et toidutootmine oleks kestlik, tuleb lihatarbimist tunduvalt vähendada ja taimetoidu osakaalu suurendada,“ nendib projektis osalev teadlane Saara Kupsala.

„Kuna suur osa soomlastest sööb lõunat ühistoitlustaja juures, on toitlustusteenusel tähelepanuväärne roll klientidele kliimasäästlike taimsete toitude tutvustamisel ja nende lisamisel igapäevase toitumise hulka.”

Projektis osalevad Tuusula valla toitlustajad, Vihdin Ateria ja Puhdistus, Jyväskylä hariduskonsortsium Gradia, restoran TeaK (Fazer Food Services), HUS Tukipalvelut Meilahti personalisöökla, Arkea Oy Turu piirkonnast, Ahlmani kooli sihtasutus Tamperest ning Kairatie mitmeotstarbeline köök Rovaniemist.

Originaalartikkel: Vegaaninen reseptipankki lounasravintoloille – Helsingin yliopistossa kehitetään ilmastokestäviä vaihtoehtoja joukkoruokailuun

Tõlkis: Jane Tooman