Veganlusega seotud uudised Eestist ja välismaalt
Eesti Vegan Selts
Artiklid munade tarbimise eetilisusest
Kevadpühade nädala pühendasime kanadele ning rääkisime munade tarbimise eetilisusest. Blogis ilmus sel teemal kaks tõlkeartiklit ning seltsi poolt jõudis kaks artiklit ka meediasse.
Munatööstus
“Kanade varakatkevad elud on täis valu ja kannatusi sõltumata sellest, kas nad on vabapidamisel või puurides.
Levinud väärarusaama kohaselt liiguvad kanad vabapidamise puhul vaba ja rõõmsana õues ringi. Tegelikkuses tähendab vabapidamine, et kanu peetakse suurtest angaarides koos tõenäoliselt tuhandete teiste lindudega, kellest vähesed kunagi vaba õhu kätte saavad.” Loe edasi siit.
Käepärane juhend veganitele kanadest ja munadest rääkimiseks
“Üks viimase aja levinumaid vestlusteemasid, millega olen kokku puutunud, on munakanade pidamise eetika. Kanad elavad justkui „humaansetes” tingimustes, näiteks mõne aedlinnamaja aias. Detailid on igas olukorras veidi erinevad, aga enamasti keskendub arutelu inimeste soovile süüa mune ja leida sellele õigustus, nagu asjaolu, et neid kanu ei peeta puuris, laudas ega tapamajas.
Selliste „õnnelike kanade” munade taga on aga peidus palju rohkem, kui esmapilgul tundub. Ma loodan, et see postitus on käepärane juhend nendele veganitele, kes on laiendanud oma silmaringi tööstuslikust põllumajandustootmisest kaugemale ja on valmis rääkima igat sorti loomakasvatusest. Võibolla aitab see ka neid, kes ei ole veganid ja kes arvavad, et koduõuel peetavate kanade munad on mingil viisil paremad (mis ei ole aga tõsi).” Loe edasi siit.
Munatööstuse telgitagused: loomasõbralikumad alternatiivid munadepühadeks
“Kui lihatootmisega kaasnev vägivald on paljudele arusaadav, sest selleks tuleb ju loom tappa, siis lihtne on tekkima väärarusaam, et munade söömine ei kahjusta kedagi. Viljastatud munad, mis sisaldavad tibu embrüot, on tänapäeval pigem haruldus. Võib näida, et kui munast nagunii tibu ei kooruks, siis miks mitte see ära süüa?” Loe edasi Delfist.
Munata munadepühad ehk pidu veganite moodi
“Kevadpühad mööduvad eestlastel tavaliselt rohkelt mune süües. Kuid munade tarbimisega kaasnevad kanadele kannatused ja ebaõiglus, mistõttu üha rohkemad inimesed loobuvad munatööstuse toetamisest ning otsivad loomasõbralikke alternatiive. Kuidas siis tähistavad pühi veganid, kes loomset (ka mune) üldse ei tarbi?” Loe edasi Postimehest.
Mitmekesisuse päev
17. aprillil tähistati mitmekesisuse päeva, mis sel korral oli pühendatud toidule. Sel puhul kirjutas oma positiivsest kogemusest veganina töökeskkonnas Eesti Vegan Seltsi kogemusnõustaja Evelyn Valtin:
“SA Kodanikuühiskonna Sihtkapital kollektiiv suutis mind üllatada oma huvi ja avatusega veganluse vastu. Minu eelkäija KÜSKis oli juhtumisi samuti vegan, kelle kaudu kollektiiv teemale juba häälestunud oli. Paljud ühingud, kelle arengut KÜSK on toetanud, on ühel või teisel moel seotud kestliku arengu teemadega. Seega on KÜSK tõenäoliselt teadlikum ja vastuvõtlikum kui ehk mõni teine organisatsioon tööandjana seda on.
Kogesin, et minu eelistustega soovitakse päriselt arvestada. Sünnipäevade tähistamisel pakutakse kõigile kas osaliselt või täielikult veganitoite, nii ise tehtuna kui ka ostetult. KÜSKi juhataja Agu Laius kutsus kogu kollektiivi avastama Tallinnas vastavatud veganrestorani Elujanu, et tähistada oma autasustamist Eesti Vabariigi Valgetähe teenetemärgiga 2019. aastal. Tööalaste sündmuste ja seminaride korraldamise juures sain võtta enda ülesandeks toitlustuse tellimise ja organiseerimise.” Loe lähemalt Bioneerist.
Retsept: peedi-marja smuutikauss
Koostöös Bioneeriga avaldame igal neljapäeval ühe veganretsepti. Vaata retsepti siit.
Eesti uudised
Uuring meesveganitest
Novaatoris ilmus ülevaade uuest uuringust, mille läbiviija on Tallinna Ülikooli teadlane ja Eesti Vegan Seltsi juhatuse liige Kadri Aavik:
“Algatatud uuring aitab mõista, miks mehed hakkavad veganiks ja kuidas nad sellena elavad. Laiemalt aitab see saada selgust, kuidas mehed osalevad positiivse sotsiaalse muutuse esilekutsumises ja pingutustes liikuda jätkusuutlikuma maailma poole.
Aaviku tähelepanu on pälvinud veel üks nüanss. “Mind huvitab, kuidas suhestuvad veganlus ja maskuliinsus, arvestades seda, et liha söömine on olnud oluline osa traditsioonilisest maskuliinsusest,” ütleb ta.”
Vegansportlane William Kass
BMX-i rattur William Kass räägib uues Sportlandi kampaanias ka veganlusest:
“Just veganluse, BMX-i ja noortega seostub ka Williami missioon. „Tahan tõestada, et ka taimsel kütusel saab olla tugev. Olen pikaaegne taimetoitlane ja tegelen spordialaga, mis nõuab kehalt tohutult suurt vastupidavust. Kui mina saan sellega hakkama ega purune rohkem kui teised, võib-olla isegi vähem, siis on see väga hea näide, et selline elustiil on täiesti võimalik,“ ütleb ta.” Loe lähemalt siit.
Vikerraadio “Huvitaja” saates räägiti veganlusest
“Veganlusest kui maailmavaatest räägivad saates ka vegan meigikunstnik Sevil Šukjurova, veganteatri eestvedaja Siim Maaten ning vegan rõivakunstnik Helen Puistaja.” Loe ja kuula kokkuvõtet saatest siit.
Ajakirjanik proovis viis nädalat vegantoitumist
Ajakirjanik Tiina Kruus kirjutas Eesti Päevalehes sellest, kuidas ta proovis viis nädalat vegantoitumist.
“Kolleegid on, eriti esimestel päevadel, väga osavõtlikud. „Kas lihaga salat ei sega?” pärib üks neist ettevaatlikult, kui maandub oma lõunase salatikarbiga mu kõrvallauas. Liha lõhn mind tõesti endast välja ei aja. Üleüldse ei tunne ma lihast puudust ja esialgu on olemine igati rokenroll.”
Kohe ilmub ajakirja Vegan uus number
25. aprillil ilmub ajakirja Vegan uus number, mida partnerkaardi omanikud saavad Selveritest tasuta soetada. Jäta kaanepilt meelde!
Tallinnas avati uus vegankohvik
Tallinna vegankohtade valik sai ühe ühe hubase kohviku näol täiendust. Eelmisel nädalal vanalinnas avatud Lisanna kohvik pakub lisaks laiale kohvijookide valikule kiireid ampse: kooke, küpsiseid ja grillvõileibu. Kõik on loomulikult vegan!
Vegansõbralikud tööpakkumised
Suve eel otsivad mitmed vegan toidukohad töökäsi. Abijõudu otsivad Tallinnas näiteks Vegan Restoran V, Elujanu, Vigri kohvik ja peagi avatav restoran Plant. Tartus otsib kokka ja abikokka Göök.
Potluckid Tallinnas ja Tartus
Tallinnas toimub pühapäeval järjekorras juba kaheteistkümnes Fennec’s Vegan Potluck. Tartus saab aga 1. mail osa võtta grillimise teemalisest potluckist.
Veiniõhtu Pärnus
Piccadilly kohvikus saab neljapäeval nautida veganveine ja -toitu. Menüüs on:
- Ahjuporru fetavahu ja pähklise õliga
- Beyond burgeri kettad kolmel viisil valmistatud pastinaagiga
- Paneeritud juust tartar kastmega
- Bataadi lasanje kukeseente ja trühvliga
- Kihiline peedi-„heeringasalat“
- Virsiku-pirni purukook vaniljekastme ning mangojäätisega
Lisainfot vaata siit.
Liikumine Extinction Rebellion jõudis Eestisse
Mujal maailmas populaarsust koguv kliimaaktivistide liikumine Extinction Rebellion jõudis Eestise. Esimene aktsioon tehti Viru keskuses:
“Tallinnas Viru keskuses korraldasid Extinction Rebellioni kliimaaktivistid laupäeva pärastlõunal ürituse, milles juhtisid tähelepanu sellele, kuidas masstarbimine süvendab keskkonnakriisi.” Loe edasi siit.
Loomaõiguste konverents Tallinnas
Loomaõiguste konverents 2019 toimub juba järgmisel reedel! Kohal on esinejad nii Eestist kui ka välismaalt. Tule kohale!Lisainfo ja registreerimine.
Välismaa uudised
37 dokumentaalfilmi, mida pead vaatama
Portaal Livekindly avaldas nimekirja veganluse ja loomaõiguste teemalistest dokumentaalfilmidest, mida vaadata. Nimekirja nägemiseks vajuta siia.
Ilmus uus õppematerjal ülikoolidele
Märsti lõpus ilmus ülikoolidele, õpetajatele ja tudengitele mõeldud raamat “Education for Total Liberation: Critical Animal Pedagogy and Teaching Against Speciesism”. See on esimene omalaadne kriitilise loomapedagoogika esseekogumik. Kriitiline loomapedagoogika analüüsib, kuidas haridussüsteemis kujutatakse loomade ja inimeste vahelisi suhteid ning kuidas ja millist mõju avaldab haridussüsteem meie suhtumisele loomadesse.
—
Liitu Eesti Vegan Seltsi meililistiga.
Toeta Eesti Vegan Seltsi tegevust.