 
                      
                    Bioloogilisest vaatepunktist lähtudes söövad inimesed selleks, et keha elusa ja tervena hoida. Selleks on meil vaja toidust saada piisavalt toiduenergiat ning kõiki vajalikke toitaineid. Toitaineid, mida kindlasti peame toiduga saama, on üle 40 ja nende hulgas ei ole ühtegi sellist, mida ei oleks võimalik küllaldaselt saada hästi planeeritud taimse toitumisega.
Enamus neist toitainetest on tasakaalustatud ja mitmekülgsest taimetoidust lihtsasti kättesaadavad, samas mõned vajavad hoolikamat planeerimist (nt jood, kaltsium, asendamatud rasvhapped, seleen, raud, tsink) ja teatud toitainete vajaduse katmiseks tuleb süüa kas rikastatud toiduaineid või toidulisandeid (vitamiinid B12 ja D).
Loe lisaks taimetoitluse põhitõdedest ja olulisematest toitainetest.
Veganite ainsateks usaldusväärseteks B12 allikateks on B12 toidulisandid ja B12-ga rikastatud toiduained. B12-ga rikastatud toiduaineteks on näiteks suur osa tööstuslikult toodetud taimseid piimu, teatud hommikuhelbed, teatud sojajogurtid, rikastatud pärmihelbed jms. B12 saamisel rikastatud toiduainetest tuleks rikastatud toiduaineid süüa kahel-kolmel eri toidukorral päevas. Paljud veganid peavad B12 toidulisandite tarbimist mugavamaks ning taskukohasemaks.
Toidulisandites ja rikastatud toiduainetes sisalduva B12-vitamiini on tootnud mikroorganismid ning seega sobib veganitele.
Lähemalt B12-vitamiinist.
Veganite ainsateks usaldusväärseteks B12 allikateks on B12-vitamiini toidulisandid ning B12-ga rikastatud toiduained.
Loe täpsemalt vitamiin B12-st ja „loomulikest“ B12 allikatest.
Paljud taimsed toiduained, nagu tofu, läätsed, oad, kõrvitsaseemned, linaseemned, leib, kaerahelbed, brokoli, rosinad jne, on väga head rauaallikad. Taimse raua omastamist annab oluliselt parandada, kui lisada toidukordadele C-vitamiini rikkaid toiduaineid (köögi- ja puuviljad). Raua omastamist vähendavad tees, kohvis ja kakaos sisalduvad tanniinid, mistõttu ei ole neid jooke soovitav juua põhitoidukordade ajal, vaid 1–2 tundi enne või pärast einet. Ka kaltsiumi toidulisandeid ei ole soovitav võtta toidukorra ajal, sest kaltsium võib vähendada raua omastamist.
Lähemalt rauast.
Kuigi lehmapiimas on palju kaltsiumit, ei ole lehmapiimatooted sugugi ainsad ega ka mitte parimad kaltsiumiallikad. Taimse toitumisega on võimalik saada küllaldaselt kaltsiumit. Väga head taimsed kaltsiumiallikad on kaltsiumiga rikastatud taimsed piimad, enamik rohelisi lehtköögivilju, brokoli, mandlid, viigimarjad, apelsinid, kaltsiumiga kalgendatud tofu, valged oad jne.
EPIC-Oxfordi uuringust selgus, et veganitel esines teiste toitumisgruppidega võrreldes 30% rohkem luumurde. Samas, kui valimist jäeti välja inimesed, kelle päevane kaltsiumitarbimine oli alla 525 mg, ei olnud veganitel enam suuremat luumurdude esinemissagedust.Viide
Seega on veganitel oluline saada piisavalt kaltsiumit, tarbides regulaarselt kaltsiumirikkaid toiduaineid.
Luude tervise seisukohast on lisaks kaltsiumile väga olulised ka regulaarne kehaline treening, piisav D-vitamiini saamine, rohke köögi- ja puuviljade tarbimine, piisav valkude tarbimine ning tervislikus kehakaalus püsimine. Lisaks on oluline vältida liigset kohvi ja soola tarbimist.
Lähemalt kaltsiumist ja taimetoitluse tervisemõjudest.
Kolesterool on vajalik sapphapete, sugu-, neerupealse jt hormoonide ning D-vitamiini sünteesiks. Lisaks täidab kolesterool rakumembraanides struktuurset rolli. Kuna taimedes ei sisaldu kolesterooli, on veganite jaoks ainsaks kolesterooliallikaks endogeenne süntees. Keha sünteesib aga kogu vajamineva kolesterooli, mistõttu meil puudub bioloogiline vajadus saada kolesterooli toidust, seda enam, et toidust saadava kolesterooli ja südame-veresoonkonna haiguste esinemise vahel on lineaarne seosViide.
Paljud valitsusasutused ja terviseorganisatsioonid on võtnud taimetoitluse suhtes kindla positiivse hoiaku. Hästi planeeritud taimse toitumise eelised tervisele ja toitaineline vastavus soovitustele on liialt ilmsed, et neist mööda vaadata.
Maailma suurim (üle 100 000 liikme) toitumisorganisatsioon Ameerika Toitumise ja Dietoloogia Akadeemia seisukoht on, et asjatundlikult kavandatud taimetoidudieedid, sh vegandieedid (ehk täistaimetoitlus) on tervislikud, sisaldavad küllaldaselt vajalikke toitaineid ning võivad kaasa aidata teatud haiguste ennetamisele ja ravimisele.Viide
Rohelist tuld taimetoitlusele näitavad muuhulgas ka USA, Kanada, Briti ja Austraalia riiklikud toitumissoovitused. Harvardi Rahvatervisekool (Harvard School of Public Health), mis on üks hinnatumaid rahvatervisekoole USA-s, läheb oma tervisliku toitumise soovitustes sammukese kaugemalegi: „Toitu taimedest. Taimsel toidul baseeruv toitumisviis on kõige tervislikum“. Viide
Lähemalt taimetoitluse põhitõdedest.
Maailma suurim toitumisasjatundjaid koondav organisatsioon Academy of Nutrition and Dietetics kinnitab, et hästi planeeritud taimne toitumine sobib inimestele igas eluetapis, sealhulgas raseduse ja imetamise ajal ning lapseeasViide/Viide.
Hästi planeeritud taimse toitumise kohta leiad informatsiooni siit ning erinevate eluetappide toitumise omapärade kohta siit.
Kuigi sojatoodete tarbimine ei ole otseselt vajalik, pole enamustel inimestel ka põhjust neid tooteid vältida. Mõõdukas traditsiooniliste sojatoodete (sojapiim, tofu, tempeh, miso, natto) tarbimine on seotud pigem positiivsete mõjudega tervisele. Soovitatavaks sojatoodete tarbimiseks on 1–3 toiduportsjonit päevas. Ühe portsjoni suurus on umbes 1 tass sojapiima, ½ tassi tofut, keedetud sojaube, tempeh’t või „sojaliha“.
Tsöliaakiahaiged inimesed peavad vältima gluteeni tarbimist, mis tähendab nisu-, odra-, rukki- ning võimalik, et ka kaeratoodete väljajätmist oma toidusedelist. Nimetatud teraviljatoodetes sisalduvate valkude (sh gluteeni) toimel kahjustuvad peensoole limaskesta hatud, mille kaudu toimub toitainete imendumine ning tulemuseks võib olla mitmete oluliste toitainete defitsiit. Tsöliaakia võib avalduda erinevate vaevustega, enamasti kuulub haigusnähtude hulka krooniline kõhulahtisus ja kaalulangus, lastel võib pidurduda kasv. Tsöliaakia esinemissagedus on u 1% rahvastikust. Inimesed, kes kahtlustavad endal tsöliaakiat, peaksid laskma end testida. Tsöliaakiat diagnoositakse vereproovi ja peensoole biopsiaga. Loe lähemalt tsöliaakia kohta Eesti Tsöliaakia Seltsi veebilehelt
Lisaks tsöliaakiale esineb gluteenitundlikkust (ehk mitte-tsöliaakia gluteenitundlikkust), mille puhul gluteeni tarbimine ei põhjusta tsöliaakiat ega soolestiku limaskestade kahjustumist, küll aga võib väljenduda mitmete teiste sümptomitena: kõhuvalu, puhitus, kõhulahtisus, peavalud, vaimse ärksuse vähenemine, väsimus jms. Hinnanguliselt mõjutab gluteenitundlikkus u 6% rahvastikust, kuigi tegelikku esinemissagedust on keeruline määrata, sest gluteenitundlikkuse diagnoosimiseks puuduvad haigusspetsiifilised biomarkerid.Viide
Kindlasti peavad nisutoodete söömist vältima inimesed, kellel on nisuallergia. Nisuallergiaga inimestel põhjustab nisutoodete tarbimine ägedaid allergiasümptomeid. Nisuallergia on suhteliselt harvaesinev haigus.
Kokkuvõttes, inimesed, kellel esineb tsöliaakia, gluteenitundlikkus või nisuallergia, peaksid jätma gluteeni oma toidusedelist välja. Enam kui 90% inimeste jaoks ei ole aga mõistlikus koguses gluteeni ja gluteeni sisaldavate teraviljatoodete vältimine vajalik ega teaduslikult põhjendatud.
 
     
     
                      
                    
                   
                      
                     
                      
                     
                      
                     
                      
                    
                   
                      
                    
                   
                    
                  
                  
                   
                    
                  
                  
                  