Kogu looduses leiduva B
12 on tootnud bakterid; taimed ega loomad ei ole võimelised B
12 sünteesima. Taimetoidulised loomad saavad B
12 toidust, mis sisaldab B
12 tootvaid baktereid või on nad suutelised omastama soolestiku bakterite toodetud B
12. Osad taimetoidulised loomad söövad ka mingil määral putukaid või väljaheiteid. B
12varud säilitatakse organismis peamiselt maksas ja lihastes, kuid seda vitamiini leidub ka nt piimas ja munades, mistõttu on enamuste inimeste jaoks B
12 allikaks loomsed saadused.
Taimedel puudub vajadus B
12 järele ning sellest tulenevalt ei ole neil ka B
12 tootmise ja säilitamise mehhanisme. Taimsetes toiduainetes, aga ka seentes ja vetikates, võib sisalduda B
12, kui toiduaine on saastunud seda tootvate bakteritega, kuid enamjaolt on B
12 kogused sel juhul tühised. On tõenäoline, et arenenud riikides eemaldatakse kogu selline bakteriaalne saastatus toiduainete puhastamise käigus.
Lisaks on oluline teada, et inimorganismi jaoks aktiivsel B
12 vormil on mitmeid analooge, mis ülesehituselt sarnanevad päris B
12-ga, kuid ei täida organismis B
12 funktsioone või halvemal juhul isegi takistavad päris B
12 tööd ning võivad tõsta puudujäägi väljakujunemise riski. Enamus B
12 mõõtmise meetodeid (nii toidust kui verest) ei suuda vahet teha aktiivvormi ja analoogide vahel. Seega ei pruugi toiduainest B
12 leidmine öelda midagi selle kohta, kas antud toiduaine on usaldusväärne B
12 allikas.
Usaldusväärseim meetod potentsiaalse B
12 allika kindlakstegemiseks on uurida, kas vaatlusalune toiduaine normaliseerib B
12 puudusega inimestel metüülmaloonhappe (MMA) taseme. MMA tase on kõrgenenud B
12defitsiidi korral. Senini ei ole tuvastatud ühtegi mitteloomset rikastamata toiduainet, mis seda järjekindlalt suudaks.
Kas inimesed võiksid omastada soolestiku- või süljebakterite toodetud B
12? Kehva suuhügieeniga inimestel võivad suus olevad bakterid toota mingil määral aktiivset B
12, kuid kogused on keha vajadustega võrreldes liiga väikesed. Osad inimeste soolestiku bakterid sünteesivad B
12, kuid see ei ole organismile kättesaadav, sest B
12omastamine toimub peensoolest, sünteesimine aga jämesooles.
Arvestades mitmetes populaarsetes taimetoitlust käsitlevates raamatutes ja veebilehtedel toodud väidetavate mitteloomsete B
12 allikate suurt hulka (nt kääritatud tooted, taimsed mahesaadused, toortoit, seened, vetikad, pärm, vihmavesi jne) võiks arvata, et B
12-vitamiiniga seonduv on veganite toitumises vastuoluline teema. Tegelikult aga valitseb tõenduspõhistes meditsiini- ja toitumisteadusringkondades sel teemal üksmeel: ainsateks usaldusväärseteks B
12 allikaks veganite jaoks on B
12 toidulisandid ja B
12-ga rikastatud toiduained.
Lähemalt 
B12-vitamiinist.